De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Vakantielanden

 Dit is een reactie op vraag 55122 
Ik geloof dat ik het nu een beetje door heb.
Ik heb nog een poging gedaan om achter het antwoord te komen en het is inderdaad handig om het met het Vaasmodel te berekenen.

Ik heb in de rekenmachine bij opdracht 1 dit ingevoerd:
6 nCr 5 · 14 nCr 0 : 20 nCr 5 = 0,00038700

Bij opdracht 2:
5 nCr 5 · 15 nCr 5 : 20 nCr 5 = 0,0006
Omdat ik de kans van beide landen (S en D ) moet weten tel ik ze op en kom ik op 0,0006 + 0,0003 = 0,0009 uit

Bij opdracht 3:
Land S: 5 nCr 2 · 15 nCr 0 : 20 nCr 2 = 0,0526
Land F: 2 nCr 1 · 16 nCR 0 : 18 nCr 1 = 0,1111
Land N: 3 nCr 2 · 14 nCr 0 : 17 nCr 2 = 0,0220

Ik weet niet of je het moet optellen, maar in ieder geval: 0,1857 lijkt me overigens een hoog percentage, dus misschien zit hier de fout.

Bij opdracht 4:

Land S: 5 nCr 1 · 15 nCr 0 : 20 nCr 1 = 0,2500
Land D: 6 nCr 1 · 13 nCR 0 : 19 nCr 1 = 0,3157
Land F: 2 nCr 1 · 16 nCr 0 : 18 nCr 1 = 0,1111
Land G: 4 nCr 1 · 13 nCr 0 : 17 nCr 1 = 0,2352
Land N: 3 nCr 1 · 13 nCR 0 : 16 nCr 1 = 0,1875

Moet deze nu van 1 afhalen? Dan hou je 0,0995 over..

Ik hoop dat u nog een keer kan kijken naar m'n antwoorden.

Sander
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 5 april 2008

Antwoord

Alleen de derde vraag heeft nog wat bijsturen nodig.
Je wilt 2S, 0D, 1F, 0G en 2 N hebben uit de 'vaas'.
Dat geeft: (5 nCr 2) * (6 nCr 0) * (2 nCr 1) * (4 nCr 0) * (3 nCr 2) mogelijkheden en de kans ontstaat weer door door de inmiddels
overbekende 20 nCr 5 te delen.
En ook hier kun je de getallen zoals 6 nCr 0 weer weglaten omdat er 1 uitkomt. Door ze erbij te schrijven krijg je wel een helder beeld van wat je nou wél of juist niet pakt.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 april 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3