De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritmetafels

ik heb vorige keer van jullie een link gekregen warin een mooi verslag stond over de logaritmetafels, maar weet iemand van de crew misschien waarom ze in het onderstaande voorbeeld 2 keer door 2 delen, en 2 keer met 2 vermenigvuldigen?

Log 878 = log (8,78 · 100) = log 8,78 + log 100 = log 8,78 + 2

Log 8,78 = log (8,78 / 2 / 2 · 2 · 2) = log (2,195 · 2 · 2) = log 2,195 + 2 · log 2

jan
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 22 maart 2008

Antwoord

Het idee is dat als je log 878 eenmaal weet dan weet je ook log(8,78) of log(87,8). De komma is eigenlijk niet zo van belang. Controleer dat maar 's met je rekenmachine:

log(878)
log(87,8)
log(8,78)

q54950img1.gif

Dat wat je nu met 10 doet kan je ook met 2 doen. Tenminste als je log(2) al kent. Als je log(8,78) kent en je kent log(2) dan ken je (bijvoorbeeld) log(2,195) ook...

q54950img2.gif

..en weer een stukje van de logaritmetafel gevonden. Dat zal het idee wel zijn...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 maart 2008
 Re: Logaritmetafels 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3