De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Deelbaarheid in de octale wereld

 Dit is een reactie op vraag 54467 
Hoi Lieke,

ik snap nog steeds niet alles.

Ik heb nog vragen over:
1) de deelbaarheid door 3.
Ik heb als voorbeeld, 23156! hoe doe je dit?

2) De deelbaarheid door 7 snap ik ook niet helemaal. Zou u dit wat nader uit kunnen leggen, misschien nog met een voorbeeld erbij?

3) Deelbaarheid door 9 snap ik ook niet! kunt u dit ook wat meer uitleggen en misschien ook een voorbeeld geven?

Alvast heel erg bedankt!
Groeten

Rosel
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 1 maart 2008

Antwoord

Dag Rosel,

1) deelbaarheid door 3 in 8-tallig stelsel:
23156=6-5+1-3+2=1 mod 3.

2)deelbaarheid door 7:
10=7+1, dus 10 (mod 7)=1
100=10x10=10x1 (mod 7)=1x1 (mod 7)=1 (mod 7). Ook 1000=1 (mod 7) enz.
Dus bijvoorbeeld 23156 (mod 7)=2+3+1+5+6=6+5+6=-1+5-1=3 (mod 7).

3)Net als deelbaarheid door 3:10=-1(mod 9)
Bedenk dat in het 8-tallig stelsel geldt:9=10+1, dus 10=9-1=-1 (mod 9)
Dan volgt weer: 100=10x10=-1x-1=1 (mod 9) en 1000=1 (mod 9) enz.
23156=6-5+1-3+2=1 (mod 9).

Zo duidelijk?
Groet, Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 4 maart 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3