De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Hoek berekenen tussen vlakken

 Dit is een reactie op vraag 54541 
Sorry, kom er nog steeds niet uit.

Ik heb HBFD als standvlak gebruikt.
W=ACÇBD
Snijlijn zijn RB en FW
Z = RBÇWF
Dus hoek (ACF,MBC) = hoek (RZ,ZF)
Klopt dit? En hoe moet ik dan die hoek berekenen?
Groeten Tjen

Tjen
Student hbo - vrijdag 29 februari 2008

Antwoord

Jij begint met te zeggen dat je als standvlak HBFD hebt genomen. Maar staat dit vlak dan loodrecht op de snijlijn van de twee vlakken?

De hoek van twee vlakken is de hoek van normaalvectoren van elk van de vlakken (mits niet stomp, volgens afspraak). Anders gezegd: je dient voor elk van de twee vlakken een lijn te vinden die er loodrecht op staat. Voor het vlak AFC is diagonaal BH een loodrechte lijn op dat vlak (ofwel een normaal). Voor het andere vlak staat lijn FN er loodrecht op (waarbij N het midden van ribbe AB is). Het gaat dus om de hoek van de lijnen BH en FN. Omdat deze lijnen kruisend zijn, moet je, om de hoek te kunnen tekenen, de twee lijnen naar elkaar toe brengen, zodat ze snijdend worden. Als je nu in een 'lege' kubus diagonaal BH en lijn FN tekent, dan zie je dat je FN bijvoorbeeld in het voorvlak over een halve ribbe naar rechts kunt schuiven totdat N in B komt te liggen. F komt dan op het verlengde van ribbe EF te liggen (noem dat punt F') en in driehoek BHF'kun je dan de hoek tussen BH en BF'bepalen.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 29 februari 2008
 Re: Re: Re: Hoek berekenen tussen vlakken 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3