De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Quotientenfunctie bestaande uit veeltermen verzinnen

hallo,

mijn dochter had een vraag over de quotientenregel, bij mij is dat alweer een beetje weggezakt. zou u me willen uitleggen hoe zij de vragen hieronder moet aanpakken?

de vraag is:
bedenk een quotientenregel, bestaande uit veeltermen met de volgende specificaties:
- macht in teller is 1 groter dan macht in de noemer (dit kan ik nog wel, volgens mij zat er dan een hor asymptoot in met y=0, klopt dat?)
- minstens 1 verticale asymptoot (moest de teller of de noemer nul zijn?)
-de functie heeft een of meer extreme waarden

nadat je die functie hebt verzonnen, moet je
-snijpunten met de x-as berekenen
-snijpunten met de y-as
-alle asymptoten (hor, vert, scheve)
- extreme waarden

en ik had nog een vraag, weet u misschien in welke programma je een grafiek kunt tekenen. in excel lukte dat mij niet, want daar moet je gegevens invullen en geen formule....

alvast bedankt,

papa
Ouder - zaterdag 9 februari 2008

Antwoord

Dag

Er is een verticale asymptoot als er een nulpunt is van de noemer, dat geen nulpunt is van de teller.
We nemen de functie zo eenvoudig mogelijk,
namelijk de teller van de tweede graad en de noemer van de eerste graad,
bv. f(x) = x2/(x-1) = x+1 + 1/(x-1)

y=x+1 is de schuine asymptoot en x=1 is de verticale asymptoot.

De functie heeft een of meer extreme waarden als de afgeleide een of meer nulpunten heeft.
Df(x) = (x2-2x)/(x-1)2
Deze heeft 0 en 2 als nulpunten (dus 2 extreme waarden)

Een programma voor het tekenen van functie:

Zie Wiskit

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 9 februari 2008
 Re: Quotientenfunctie bestaande uit veeltermen verzinnen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3