De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Van rechthoeksnotatie naar Eulernotatie

Hoe schrijf ik een complex getal om van de rechthoeksnotatie naar de Eulernotatie?

bert v
Student hbo - donderdag 3 januari 2008

Antwoord

Beste Bert,

Een complex getal kan worden voorgesteld als z = a + bi, dan spreek je van Cartesische of algebraïsche notatie. Het complexe getal wordt dan voorgesteld als een vector waarbij de x-as fungeert als reële as en de y-as als imaginaire as. Dus z = a + bi wordt voorgesteld als vector met beginpunt (0,0) en eindpunt (a,b).

De andere notatie is de polaire, waar je formule van Euler z = rei$\Phi$ voor gebruikt, waarbij r gelijk is aan de lengte van de vector (= modulus) en $\Phi$ de hoek tussen de vector en het positieve gedeelte van de reële (x-)as.

Als z = x + yi dan krijg je de vorm z = rei$\Phi$ door

q53677img1.gif

Voor meer informatie zie bijvoorbeeld http://nl.wikipedia.org/wiki/Complex_getal.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 januari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3