De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lineair

Hallo,

Ik kom ergens niet uit. Ik moet weten of bepaalde formules lineair zijn of niet. Ik vroeg me af of onderstaande formule lineair is:
x/y = 2

Alvast bedankt

mirjam
Student universiteit - vrijdag 23 november 2007

Antwoord

Beste Mirjam,

Eerst moet ik een beetje vervelend zijn: Wat jij schrijft is geen formule maar een vergelijkheid. Of, om nog precieser te zijn: een ongelijkheid.

Een formule is een combinatie van symbolen en operatoren die je kunt uitwerken. Bij voorbeeld: f(y) = 2*y2+y+1. Een formule is lineair als het resultaat lineair afhangt van de invoer: f(a*y+b)=a*f(y)+b (voor elke mogelijke waarde van a, b en y). De bovenstaande formule is dus niet lineair. Bij voorbeeld: f(1)=4 en f(2)=11 en dus geldt niet: f(2) = 2*f(1).

Nu kun je van een vergelijking wel een formule maken. B.v. de vergelijking x/y=2. Hoort de formule: x = 2y. Die is wel lineair.

Groet. Oscar

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 23 november 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3