De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Stelling van Thales

Het lijnstuk [AB] is gegeven. Bepaal op AB de punten M, N en P zodat:
a)|AB|/|BM| = 3/4
b)|AB|/|AN| = 3/4
c)|BP|/|AP| = 3/4

Van de
Student Hoger Onderwijs België - maandag 29 oktober 2007

Antwoord

Net dezelfde werkwijze als in de vraag die je al eerder stelde. Bijvoorbeeld voor a):

Trek door A een halfrechte waarop je met je passer 7 gelijke stukjes afzet (lengte naar keuze) en nummer de bewuste punten P1 tot en met P7. Verbind P3 met B en construeer door P7 een evenwijdige aan [BP3]. Die snijdt het verlengde van [AB] in M.

Zie je in dat de opgelegde verhouding bekomen wordt?

De andere puntjes zijn eigenlijk hetzelfde, maar misschien net iets anders. Nadenken is de boodschap!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 29 oktober 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3