De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Herschrijven 6 term onvolledig kwadraat (Buigingsformule)

Hallo alleen,

Voor een excel sheet wil ik graag een formule een aantal maal herschrijven zodat de sheet elke gewenste waarde geven als deze leeg blijft. Het gaat om de volgende formule:

vx=a-P*b*a/6*E*I*L*(L2-b2-a2)

Nu ben ik eerst aan de gang gegaan met pen en papier maar dan houd het op bij de laatste 'a' uit de haakjes te halen. Daarna met de grafische rekenmachine. Deze liet het linklid zien als: a*(a2+b2-L2)

Ik zit dus nu een beetje vast dus een tip in de goede richting stel ik zeer op prijs.

Cal
Student hbo - woensdag 10 oktober 2007

Antwoord

Beste Cal,

Ik begrijp dat je a wil uitdrukken in de andere variabelen.
Het gaat dan om een derdegraadsvergelijking in a die je wil oplossen.
Dat kan met de formule van Cardano.
Uitwerken geeft:
a3+(b2-L2)×a-6VEIL/(bp)=0

Vlg. Cardano: x3+px+q=0 krijg je de oplossing:
x=3Ö(1/2(-q+W))+3Ö(1/2(-q-W))
Waarbij W=Ö(q2+4/27p3)
Was dat de bedoeling?

Ik vond een site met een calculator waar je de verschillende variabelen kan invullen om V te berekenen, maar niet als een van de andere variabelen onbekend is.
Zie
http://www.engineersedge.com/beam_bending/beam_bending3.htm

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 13 oktober 2007
 Re: Herschrijven 6 term onvolledig kwadraat (Buigingsformule) 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3