Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oplossing controleren

met volgende gegevens:
x(t)=C1.t^l1+C2.t^l2
en x''=(b.x')/t+(c.x)/t2
metl1 en l2 oplossingen van l2-(1+b)l-c=0
(de cijfers 1,2 naast de C en lzijn indexen)
Ik moet nagaan of deze functie een oplossing is van de differentiaalvergelijking.
Aangezien ik deze moeilijkheidsgraad van oefeningen niet in de les heb gezien, weet ik niet hoe eraan te beginnen.
Kan er iemand hierbij helpen?

Andy
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 6 oktober 2007

Antwoord

Beste Andy,
Als je de oplossing van je differentiaalvergelijking al weet, dan kan je hem invullen en controleren of het klopt.
Je weet x(t)=c1×tl1+c2×tl2
Door tweemaal te differentieren naar t vindt je een vergelijking voor x' en x".
Vul deze in in de gegeven vergelijking van x" en vereenvoudig deze.
Bedenk dat tl1-1/t=tl1-2.
De coefficienten van tl1-2 moeten links en recht gelijk zijn. Dat geldt ook voor de coefficienten van tl2-2.
Dit geeft je de vergelijkingen:
l1(l1-1)=bl1+c en l2(l2-1)=bl2+c
Haakjes uitwerken en je bent er.
Nog vragen, reageer maar!

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 6 oktober 2007
 Re: Oplossing controleren 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics