De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule van vergelijking verkrijgen uit data

Okee ik heb het gevoel dat deze vraag vrij makkelijk is om te beantwoorden maar ik kan er gewoon niet opkomen. En omdat ik de term niet ken kan ik het ook nergens opzoeken...

Stel ik heb 3 variabelen, A B en C. Ik weet dat A en B allebei van invloed zijn op C. Dus als bijvoorbeeld A omhoog gaat dan zal C dat ook doen (of juist niet). Wat ik dus niet weet is hoeveel/welke invloed A en B hebben op C. Wel heb ik de 3 volgende waarden al:

Serie 1: "A = 308, B = 95, C = 12,27"
Serie 2: "A = 341, B = 47, C = 16,56"
Serie 3: "A = 354, B = 57, C = 13,46"

Natuurlijk ben ik zelf al een hele poos aan de gang geweest maar ik kom niet verder dan te zeggen: "als A omhoog gaat dan gaat C ook omhoog, ongeveer bla bla" en ik vraag me af of het wel precies kan :).

Alle hulp zou gigantisch helpvol zijn! Bedankt alvast

JW
Student universiteit - woensdag 19 september 2007

Antwoord

Je kan elke serie opvatten als een punt in de N-dimensionele ruimte. En vervolgens een functie van een vooropgestelde vorm proberen te passen door de gegeven punten. Het soort vragen dat jij stelt zou je dan moeten kunnen beantwoorden met partiele afgeleiden.

In jouw concrete geval kan die vooropgestelde functie heel eenvoudig zijn. Drie punten in de 3D ruimte bepalen perfect een vlak. Ze voldoen dus aan een verband van de vorm

pA + qB + rC = s

waarin p,q,r en s te bepalen zijn uit de gegevens. De invloed van A op C haal je dan uit

C = (s - qB - pA)/r

met andere woorden de stijging in C door een stijging in enkel A is -p/r keer die stijging in A.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 19 september 2007
 Re: Formule van vergelijking verkrijgen uit data 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3