De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Derdegraads vergelijkingen

Ik ben nu al een tijd bezig met het oplossen van de vergelijking x3-6x2+11x-6=0 ik heb die formule gebruikt met die p=c/a-b2/3a2 enzovoort ik loop alleen steeds vast kunt u het me stap voor stap uitleggen moet ik bijvoorbeeld bij w=q2+4/27p3 eerst 4/27xp3 doen en dan + q2 of eerst q2+4/27 doen en dat x p3? alvast bedankt.

laia
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 7 november 2002

Antwoord

Hoi,

Je kan toch eenvoudig ontbinden...
f(1)=f(2)=f(3)=0 dus moeten x-1, x-2 en x-3 delers zijn. Omdat f(x) een veelterm is van de 3de graad, moet dus f(x)=(x-1)(x-2)(x-3).

Waarom moeilijk proberen als makkelijk kan?
Cardano is puur academisch. Je hebt het praktisch nooit nodig...

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 november 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3