De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bereken de verrichte arbeid

 Dit is een reactie op vraag 51970 
Hartelijk dank, hiermee heb ik het juiste antwoord kunnen uitrekenen (15Ö3 + 45). Het is mij alleen nog niet duidelijk hoe de krachtvector bepaald word. Kunt u dit nog uitleggen?

mvg.
Jan

Jan
Student hbo - zondag 9 september 2007

Antwoord

Maak een tekening waarbij je die vector (F) schrijft als de som van twee componenten, een op de x-as (Fx) en een op de y-as (Fy). De definitie van sinus en cosinus leert je dan dat:

cos a = Fx/F
sin a = Fy/F

dus

Fx = F cos a
Fy = F sin a

Vooral de formules met cos kom je vaak tegen: wil je een bepaalde vector loodrecht projecteren op een andere, dan verandert de lengte met als factor de cosinus van de ingesloten hoek (in het bijzonder: cos(0)=1 voor vectoren die al evenwijdig waren, en dus "volledig" geprojecteerd worden en cos(90°)=0 voor vectoren die loodrecht op elkaar staan en waar dus na projectie niets van overblijft).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 9 september 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3