De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule rente groeirekening

Inleg 2000. Aanvang 1-6-1995. Einde looptijd 25-5-2005
Contracttermijn 10 jaar
Rente groeit in 10 jaar: 4 / 4,5 / 5 / 5,5 / 6,5 / 7 / 7,5 / 8 / 8,5 / 10%
volgens brochure: samengestelde interest. Rentebijschrijving na einde looptijd.
Kan ik hier een formule op loslaten, af wordt het handwerk? De bank geeft geen saldo/renteoverzicht.

K. Sch
Ouder - zondag 3 november 2002

Antwoord

Het is mij onduidelijk hoe de inleg in 2000 ontstaat, aangezien de belegging reeds in 1995 aangevangen werd. Waarschijnlijk bedoelt u dat u in pas in 2000 geld gestort hebt in een belegging die reeds in 1995 gestart is. Ik denk dat u na mijn uitleg wel de nodige aanpassingen kunt doen om te bekomen wat u juist wil weten.

In mijn voorbeeld ga ik uit van de situatie dat het geld op 1-6-1995 gestort werd. Ik vrees enkel dat hier geen goede eenvoudige formule voor bestaat en dat het dus gewoon rekenwerk wordt. Als de rente elk jaar met 0,5% gestegen zou zijn, zou er wel een formule gebruikt kunnen worden. Geen paniek, het blijft eenvoudig.

Om het kapitaal (ingelegd bedrag + intrest) na 1 jaar te weten, moet je het gestorte kapitaal vermenigvuldigen met (1 + intrestvoet jaar 1). Voor nog een jaar verder, moet je het resultaat van jaar 1 vermenigvuldigen met (1 + intrestvoet jaar 2) = samengestelde intrest. We krijgen dan in dit geval:
Kapitaal op einddatum = ingelegd bedrag * 1,04 * 1,045 * 1,05 * 1,055 * 1,065 * 1,07 * 1,075 * 1,08 * 1,085 * 1,1

Het laatste deel = 1,900988182 waarmee je je gestort bedrag bij aanvang moet vermenigvuldigen. Ik denk dat je nu zelf wel verder kunt. Wanneer je maar in 2000 geld gestort hebt, moet je natuurlijk vanaf de intrestvoet van dat jaar beginnen te tellen.

Wil je enkel de intrest weten (en niet het eindbedrag, vermenigvuldig dan gewoon met de intrestvoeten (zonder eerst de 1 bij op te tellen), of in dit geval het gestort kapitaal te vermenigvuldigen met 0,90... Houd er ook rekening mee dat je misschien op de intrest nog belastingen moet betalen (ken het juiste Nederlandse systeem niet als Belg).

Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 3 november 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3