De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kansrekenen

in een vaas zitten 20 rode en 30 gele ballen. de kans op geel is 0,6 het aantal trekkingen met terugleggen= 6
p=0,6 n=6. We hebben de kans op het aantal gele ballen in een trekking van zes ballen berekend: dit is 3.5. Nu willen wij weten of u nog meer simulatiemethodes weet die wij voor dit experiment kunnen uitvoeren. alvast bedankt

karen
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 29 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

Je hebt een vaas met 20 rode en 30 gele ballen. Hieruit trek je er 6 en je wil weten hoe de kansverdeling eruit ziet van het aantal gele ballen. (De kans op 'het aantal gele ballen' is geen correcte omschrijving)

Theoretisch kan je afleiden:
p(k)=C(6,k).pk.(1-p)6-k

Je kan dit eenvoudig simuleren in Excel met RAND().
Elke trekking stel je voor door 6 random getallen tussen 0 en 1. De random getallen zijn uniform verdeeld, dus is de kans dat het <0.6 gelijk aan 0.6. Alle random getallen <0.6 kan je dus GEEL noemen, de andere ROOD. Zo kan je een aantal lijnen simuleren en wat tellingen doen en grafiekjes maken. Ik heb hiervoor een Excelblad gemaakt. Je mailt maar voor meer info...

(Zie ook http://mathworld.wolfram.com/BinomialDistribution.html)

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 29 oktober 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3