To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bromfiets afbetalen

Hoi ik heb een vraagje.

Om een bromfiets te kopen leent Joris 1125€. De eerste maand betaalt hij 20€ af en de daaropvolgende maanden 25,30,35,...€
Na hoeveel maanden is de bromfiets afbetaald?

Kevin
2de graad ASO - vrijdag 16 maart 2007

Antwoord

Je zou natuurlijk zelf eens domweg kunnen gaan optellen: 20 + 25 + 30 + ....om te ontdekken dat je er met 18 stappen bent!

De aflosbedragen zijn van de vorm t(n) = 20 + 5n met n = 0, 1, 2, ...
Laat daarop nu de somformule los: S = 1/2(n+1)(20 + 20+5n) (= de helft van het aantal termen maal de optelsom van de eerste en de laatste term)
Stel dit gelijk aan 1125 en los op naar n. Je vindt n = 17, dus met 18 maanden is het gebeurd.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 16 maart 2007
 Re: Bromfiets afbetalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics