De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rekenkundige rijen

Hoi ik heb hier een moeilijk vraagje.

Gegeven: De RR t1,t2,...,ti,...,tk,...,tm,...,tp,... met verschil v.

Gevraagd: Bewijs dat ti + tp = tk + tm als i + p = k + m

Hoe begin je hieraan?

Kevin
2de graad ASO - vrijdag 16 maart 2007

Antwoord

Als je de algemene term aanduidt met t(n) = a + n.v (a = aanvangsterm en v = verschil), dan is t(i)+t(p) = a+i.v + a+p.v = 2a + (i+p).v
Idem: t(k) + t(m) = a + k.v + a + m.v = 2a + (k+m).v
Et voilą!

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 16 maart 2007
 Re: Rekenkundige rijen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3