De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Convergentiegebied

Ik zit met de volgende opgave. Bepaal het convergentiegebied van de volgende complexe reeksen:

1a. som_{n=2 tot oneindig} ((-1)n/log(n))·z^(3·n-1)
1b. som_{n=1 tot oneindig} z^(n2)

Bij de eerste dacht ik het quotientcriterium te kunnen toepassen, waarmee ik vind dat de convergentiestraal R=1 en dat de reeks dus convergent is als |z3| $<$ 1 en divergent als |z3| $>$ 1. Nu moet ik zeker nog de rand nagaan, dat is |z3| = 1. Hoe kan ik in dat geval bepalen of de reeks convergent is of niet?

Bij de tweede weet ik niet goed hoe te beginnen door het kwadraat. Kunt u mij helpen?

Groet, Theodor

theodo
Student hbo - donderdag 11 januari 2007

Antwoord

1. Je straal klopt inderdaad; randonderzoek is altijd lastiger omdat je daar vaak alleen relatieve convergentie hebt en daar hebben we veel minder criteria voor dan voor absolute convergentie. In dit geval kun je met behulp van de volgende stelling (Dirichlet's test): gegeven twee rijen (an) en (bn) met de volgende eigenschappen:
- de partiele sommen van de reeks som(an) vormen een begrensde rij
- de getallen bn vormen een dalende rij positieve getallen die naar 0 convergeert
Dan is de reeks sum(anbn) convergent.
In jouw geval neem je bn=1/ln(n) en an=(-z3)n/z.
Voor de drie getallen z waarvoor z3=-1 is an gelijk aan 1/z en is de oorspronkelijke reeks divergent; in alle andere gevallen kun je met de somformule voor meetkun dige rijtjes laten zien dat de partiele sommen van de an in modulus kleiner zijn dat 2/|1+z3| en dus een begrensde rij vormen. Op de rand heb je dus relatieve convergentie voor alle z behalve de drie oplossingen van z3=-1.
2. Gebruik het wortelkenmerk: de n-demachtswortel van de modulus van n-de term is |z|n en daarvan kun je zo de limiet uitrekenen.

Zie Wikipedia: Dirichlet's test

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 12 januari 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics