De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Fourier Reeksen - Opgave

Dit is een voorbeeld examen vraag van Fourier reeksen
Maar dat is een onderwerp waar ik niet veel van snap.

Teken de grafiek van volgende functie:

f(t)=p voor t Î [0,p/2]
f(t)=-2t+2p voor t Î [p/2,p]

Geef op de grafiek één periode van de even uitbreiding van deze functie en geef de Fourierreeks ervan.

Als ik de volledige oplossing van deze vraag zou hebben, zou het veel makkelijker zijn om verder te leren.

Alvast bedankt

Tom
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 2 januari 2007

Antwoord

Ten eerste: de grafiek van f op het interval [0,p] tekenen mag geen probleem opleveren; `even' betekent dat f(-t)=f(t), dus de grafiek op [-p,0] krijg je door de eerste grafiek in de y-as te spiegelen.
Vervolgens moet je voor natuurlijk getal n de integralen an=1/p*int(f(t)*cos(nt),t=-p..p) en bn=1/p*int(f(t)*sin(nt),t=-p..p) uitrekenen; als je die door p deelt heb je alle coëfficiënten, op één na: a0=int(f(t),t=-p..p)/(2p).
De Fourierreeks is dan a0 + a1cos(t) + b1sin(t) +...+ ancos(nt) + bnsin(nt) +...

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 10 januari 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3