De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Kettingregel voor functies van meerdere variabelen

 Dit is een reactie op vraag 43859 
Hallo ik heb een vraag betreffende het hierbovenstaande. Wanneer dit toegepast wordt: F(x,y)=(y-2)2+(x3)-1=0 en x en y zijn een functie van een derde variabel t gegeven door x(t)=-t2 en y(t)=(t3)+2 wat is dan de totale differentiaal dF/dt ? Ik heb al de partiële afgeleiden dF(x,y)/dx=3x2 end F(x,y)/dy=2y-4 Wat moet ik nu doen ?

Dank bij voorbaat,

Boris

Boris
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 2 december 2006

Antwoord

dag Boris,

zoals in de vorige vraag al is genoemd:
dF/dt = (dF/dx)·(dx/dt) + (dF/dy)·(dy/dt)
dus
dF/dt = 3x2·(-2t) + (2y-4)·(3t2)
dit kun je (eventueel) weer uitwerken naar een uitdrukking waarin alleen nog t als onbekende zit. Vervang dus x door -t2 en y door t3+2
Meer is het niet...
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 3 december 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3