De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kegelsnede

Op een parabool P: y2=2px neemt men een willekeurig punt
D(x,y)$\neq$0. de rechte DO snijdt de richtlijn in R. de rechte die D met het brandpunt verbindt, snijdt de parabool P een tweedekeer in S. Bewijs dat RS evenwijdig is met de as van de parabool.

ik weet niet eens hoe ik moet beginne

sophie
3de graad ASO - zondag 26 november 2006

Antwoord

Hallo Sophie

Bij een parabool met vergelijking y2=2px hoort een richtlijn met vergelijking x=-p/2 en een brandpunt F(p/2,0)
Neem het punt D op de positieve tak van de parabool, dus
co(D)=(a,√(2pa))
Stel de vergelijking op van de rechte DO en zoek het snijpunt R met de richtlijn.
Stel de vergelijking op van de rechte DF en zoek het snijpunt S met de negatieve tak van de parabool : y=-√(2px).
Je zult dan zien dat de y-waarden van R en S gelijk, dus RS is een horizontale rechte, en dus evenwijdig met de as van de parabool (x-as)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 26 november 2006
Re: Kegelsnede



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3