De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Taylorexpansie toepassen op vergelijking

Ik moet een Taylor-expansie uitvoeren op de volgende vergelijking rond a=aeq:

(A - B/d(a)3)·sin(a) = 0

Waarin A en B constantes en d is een functie van a.

Moet ik nu d(a)-3 expanderen en sin(a)? Maar dan krijg ik een breuk van een Taylorreeks in de noemer en een Taylor reeks in de teller.
Of kan ik beter de haakjes weglaten en de formule opschrijven als:

A·sin(a)- B/d(a)3·sin(a) = 0

en dan dus sin(phi) expanderen en dan de functie sin(a)·d(a)-3.
Mijn vraag is dan ook of dit ook mag?

Alex
Student universiteit - zondag 12 november 2006

Antwoord

je hebt dus een functie f(a)=(A - B/d3(a)).sin(a)
en die wil je 'Tayloren' rond a=a0

Hier staat de algemene formule:
http://mathworld.wolfram.com/TaylorSeries.html

voor jouw formule f(a) geldt dus een Taylorbenadering
f(a)= f(a0) + (a-a0).f'(a0) + (a-a0)2.f"(a0)/2! + ...

Je moet dus, uitgaande van je originele formule, f'(a) en f"(a) etc. uitrekenen, en daar vervolgens de waarde van a0 invullen.
Dit levert je de coëfficiënten f(a0), f'(a0), f"(a0), etc die benodigd zijn voor de Taylorexpansie

De eerste coëfficiënt is gewoon f(a0);

De tweede coëfficiënt:
in jouw geval is
f'(a)= (3B/d4(a)).d'(a).sin(a) + (A - B/d3(a)).cos(a)
hierin vul je a0 en je hebt de tweede coëfficiënt.
Enz...

Zoeken in WisFaq (2)

Zoektips
Tekst weergeven:AanUit
groeten,
martijn

Klein naschrift: Bij nader inzien had ik je vraag beter anders kunnen beantwoorden: Voorkom vooral dat je een Taylorreeks in de noemer krijgt want dat ziet er niet leuk meer uit.
Wel mag je de functie splitsen in bijv. het produkt danwel de som van 2 (deel)functies. En vervolgens de twee (deel)Taylorreeksen met elkaar vermenigvuldigen cq bij mekaar optellen.
Waarschijnlijk is dìt wat je eigenlijk weten wilde ;-)

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 november 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics