De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Optellen dB

dus bij het optellen van 1 dB + 1 dB bekom ik:
10 * log((10^(1 / 10)) + (10^(1 / 10))) = 4.01029996

volgens mij klopt dit niet echt,aangezien: bij optelling van twee verschillende geluiden, kan het totale niveau nooit meer zijn dan 3 dB boven de hoogste van de twee geluidniveaus. Als er echter een fase relatie (correlatie) is tussen de twee geluidbronnen, dan kan het totale niveau maximaal 6 dB hoger zijn dan de hoogste van de twee waarden.

Kan iemand helpen aub?

P
3de graad ASO - donderdag 9 november 2006

Antwoord

Het geluidsniveau B wordt uitgedrukt in dB, en is gedefiniëerd als
10.10log(I/I0)

waarbij I0=1.10-12W/m2, de gehoordrempel

Nu is het zo dat een verdubbeling van de geluidsintensiteit I betekent dat I overgaat in I'=2I:

dan wordt het nieuwe geluidsniveau:
B'= 10.10log(I'/I0)
= 10.10log(2.I/I0)
= 10.(10log(I/I0)+10log2)
= 10.10log(I/I0) + 10.10log2
@ B + 3,0

Dus ongeacht of je beginintensiteit nou 1 dB is, of 28 dB of 140 dB (dat laatste is trouwens WEL HARD!! ), een verdubbeling van de geluidsintensiteit betekent een toename van het geluidsniveau met circa 3 dB.

groeten,
martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 9 november 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3