De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Kwadratische vergelijking met 3 onbekende

Sorry, ik dacht dat het een kwadratische functie was. Ik heb nog even goed naar de opgave gekeken en ik ben eruit gekomen dat de variabele positief moeten zijn. Kan het dan zijn dat x=0 y=1 en z=1 of wordt 0 niet tot de positieve getallen gerekend?
Groetjes,
Fleur

Fleur
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 4 november 2006

Antwoord

0 wordt in Nederland niet tot de positieve getallen gerekend.
Met een beetje puzzelen kwam ik tot de volgende oplossing.
Als x3 en x4 gelijk zijn dan is x3+y4 gelijk aan 2·x3 (of 2·y4)
Wil dit gelijk zijn aan z5 dan moeten x, y en z gelijk zijn aan machten van 2.
Wil x3=y4 dan moet 23n=24m, dat kan 3n en 4m beide een veelvoud van zijn van 12. We zoeken nu veelvouden van 12 zo, dat (dat getal+1) een veelvoud is van 5.
De eerste mogelijkheid is 3n=24 en 4n=24 want 224+224=2·224=225.
Dan is x=28, y=26 en z=25.
Volgende mogelijkheden zijn er ook:
3n=84 en 4n=84, want 84+1=85, dus x=228, y=221 en z=217.
Met een beetje nadenken kun je nu de volgende mogelijkheden zelf wel bedenken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 6 november 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3