De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Hoeken bepalen van ongelijkzijdige piramide met rechthoek als basis

 Dit is een reactie op vraag 47188 
Hallo Anneke,

Het betreft een regelmatige veelhoek. Hierbij een foto van het produkt wat we hebben gemaakt met je formule.

piramide.jpg

Het is een opvangtrechter onder een filter (op de foto staat ie op z'n kop). Het past perfect!

groet,

Marten

Marten
Student hbo - donderdag 2 november 2006

Antwoord

Dag Marten,

Voor een piramide met als grondvlak een regelmatige n-hoek met zijde a, en hoogte h, kun je de hoek tussen twee opstaande zijvlakken als volgt berekenen:
O is het centrum van de n-hoek. T is de top van de piramide.
q47446img1.gif
de hoek BOC is gelijk aan a=2p/n
Met behulp van de cosinusregel kun je de afstand r van O tot een hoekpunt (bijvoorbeeld A) uitdrukken in a:
a2 = r2 + r2 - 2·r·r·cos(a), dus
q47446img2.gif
Leg nu een driedimensionaal assenstelsel aan met O als oorsprong, OB als x-as, de y-as in het grondvlak loodrecht op OB, en OT als z-as.
Je kunt dan van A, B, C en T de coördinaten uitdrukken in r en a.
Bijvoorbeeld: C = (r·cos(a), r·sin(a), 0)
Bepaal vervolgens de vectoren TA, TB en TC.
Met behulp van het uitproduct kun je hiermee de normaalvectoren van de zijvlakken TAB en TBC vinden.
De hoek tussen deze normaalvectoren is de gezochte hoek (of zijn supplement).
Lukt dit?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 november 2006
 Re: Re: Re: Re: Hoeken bepalen van ongelijkzijdige piramide met rechthoek als b 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3