De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Maximale jaarwinst

Een slijter koopt flessen wijn in, tegen een prijs van 5 euro per fles.
De bijbehorende prijs-afzetfunctie is: p=f(q)=13-0,2q met q als afzet in duizenden flessen en p de verkoopprijs in euro's per fles. Om de flessen te kunnen opslaan huurt de sluiter een ruimte voor 20.000 euro per jaar.

Hoe bereken ik de maximale jaarwinst en de verkoopprijs waarbij die winst maximaal is?
Welke stappen moet ik doorlopen?
Alvast bedankt

Rens S
Student hbo - woensdag 1 november 2006

Antwoord

Een globale omschrijving dan maar:

Winst = Inkomsten - Uitgaven
Inkomsten = 1000·q·p
Uitgaven = 20.000 + 5000·q
Bovendien weet je dat p = 13 - 0,2q

Dus kan je de winst uitdrukken in q, de afgeleide bepalen en het minimum bepalen... en dan ben je er...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 2 november 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3