De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Fourier benadering van meetwaarden

Voor de module Fourier Analyse dien ik de volgende opdracht uit te voeren in Maple of een soortgelijk programma.

Op basis van meetwaarden die een periodieke functie volgen, moet ik de resulterende kromme gaan benaderen met Fourier technieken.

Welke aanpak is hierbij het beste?

Hoe gaat het benaderen van een grafiek in zijn werk? (vooral m.b.t. het programma Maple)

Ik hoop op uw medewerking.

Mvg

Arent
Student hbo - maandag 9 oktober 2006

Antwoord

De bedoeling is, waarschijnlijk een eindige som van sinussen en cosinussen te maken die zo goed mogelijk bij de meetwaarden past.
Ik zie een paar mogelijkheden.
1. trek een gebroken lijn door je meetgrafiek (verbind opeenvolgende punten met rechte lijnstukjes) en bereken (numeriek) de Fouriercoefficienten van de zo verkregen functie.
2. schrijf een eindige Fouriersom op: f(x)=sum(a_i*cos(i*x),i=0..k)+sum(b_i*sin(i*x),i=1..k); bepaal vervolgens met de methode van kleinste kwadraten de a_i en b_i die de best bij je metingen passende f geven.
Omdat de cursus Fourier Analyse heet denk ik dat de eerste aanpak beter past.

Met de volgende regel definieer je het verbindingslijntje tussen de punten (a,b) en (c,d); door hier een sum van te nemen kun je de gebroken lijn maken.
lijntje:=(a,b,c,d,x)-(b+(d-b)/(c-a)*(x-a))*(Heaviside(x-a)-Heaviside(x-c));
Plot bijvoorbeeld
lijntje(0,1,1,2,x)+lijntje(1,2,2,1,x)+lijntje(2,1,3,3/2,x)
maar eens (x van 0 tot 3).

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 oktober 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3