De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De som van de oplossingen

De som van twee oplossingen van de vergelijking 4x3+16x2-9x-36=0 is gelijk aan nul. Bepaal de oplossingsverzameling van deze vergelijking.

Ik heb de 2 oplossingen al gevonden met mijn GR, ze zijn 1,5 en -1,5. Maar het probleem is: je mag je GR niet gebruiken voor deze oefening.

Hoe moet ik nu de oplossingen berekenen van de vergelijking, zonder mijn GR te gebruiken? Met het schema van Horner lukt het niet want de deler is een kommagetal.

Alvast bedankt...

Jeroen
3de graad ASO - zaterdag 7 oktober 2006

Antwoord

Neem als oplossingen x=a en x=-a er geldt dan:

4a3+16a2-9a-36=4(-a)3+16(-a)2-9·-a-36
4a3-9a=-4a3+9a

..en dat kan je wel oplossen denk ik...

Alhoewel je nog wel even moet uitkijken voordat je definitief antwoord geeft...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 7 oktober 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3