|
|
\require{AMSmath}
De som van de kwadraten van de eerste natuurlijke getallen
ik moet een bewijs zoeken voor 12+22+...+n2=n(n+1)(2n+1)/6
en ik heb al: bewijs dat het juist is voor n=1 Û1(1+1)(2+1)/6=1 doordat dit klopt kon ik nu d.m.v inductie 2 vergelijken opstellen we veronderstellen: 12+22+...+k2=k(k+1)(2k+1)/6 met n=k we moeten bewijzen: 12+22+...+(k+1)2=(k+1)(k+2)(2k+3)/6
hieruit volgde dat: 12+22+...+(k+1)2 =12+22+...+k2 =k(k+1)(2k+1)/6+(k+1)2 maar verder geraak ik ni. Zou je dit a.u.b voor mij willen oplossen?
Marijk
3de graad ASO - maandag 25 september 2006
Antwoord
Beste Marijke,
Voor je oplossen heeft niet zo veel zin, maar ik wil je wel helpen.
Gegeven: 12+...+k2 = k(k+1)(2k+1)/6 (*) Te bewijzen: 12+...+k2+(k+1)2 = (k+1)(k+2)(2k+3)/6 (**)
Gebruik makend van (*) kan je in (**) van beide leden 12+...+k2 aftrekken, zodat er links enkel nog (k+1)2 overblijft. Maar rechts kan je 12+...+k2 vervangen door het rechterlid van (*), zodat je moet bewijzen:
(k+1)2 = (k+1)(k+2)(2k+3)/6 - k(k+1)(2k+1)/6
Vertrek natuurlijk van het rechterlid, gewoon vereenvoudigen.
mvg, Tom
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 25 september 2006
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|