|
|
\require{AMSmath}
Formule voor bepalen maandtermijn voor realiseren bekend eindbedrag
Oftewel: hoeveel moet ik maandelijks sparen om over 5 jaar een nieuwe auto van 4000 Euro te kunnen kopen als de rente constant 4% is? Op deze site staat wel een benaderingsformule voor het berekenen van het omgekeerde (wat is mijn eindbedrag als ik elke maand 100 euro inleg bij een rente van 4%) kan iemand mij helpen? bvd Joris
Joris
Leerling mbo - woensdag 9 oktober 2002
Antwoord
De omgekeerde richting werd hier inderdaad al een paar keer gevraagd. Je hebt geluk, want de normale richting (zoals jouw vraag) is eenvoudiger. Eerst even op jaarbasis (jaarlijks een bedrag sparen):
Dit is gewoon een hervorming van de formule voor een meetkundige rij (zie bestand op onderstaande website voor meer informatie over het bekomen van de formule bij slotwaarde van een annuïteit). Met Wn = slotwaarde (= €4.000) r = intrestvoet op jaarbasis (= 0.04) n = aantal jaar (= 5) a = jaarlijks in te leggen bedrag Om de formule te gebruiken op maandbasis moeten we gewoon de jaarintrest omzetten naar een maandelijkse intrest. De formule wordt dan:
Met M = maandelijks in te leggen bedrag p = maandelijkse intrestvoet (= 4%/12 = 0.003333333…) We hebben dus: € 4.000 = M . 66,29898475 M = 60,33274892 Snelle controle (geloofwaardig resultaat): zonder intrest geeft dit na 5 jaar al een bedrag van ongeveer 60x60 = 3.600. Samen met de intrest zou je dan uiteindelijk € 4.000 hebben. Maandelijkse inleg is dus € 60.33. Tom
Zie Tijdswaarde van geld
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 9 oktober 2002
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|