Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Extremumprobleem functievoorschrift opstellen

Een schip legt een afstand af van 6000km met een constant snelheid van v km/h. Het brandstofverbruik kost kv2 euro per uur (k=constante). De andere kosten, los van de snelheid, bedragen 100 euro per uur. Bepaal de meest economische snelheid van het schip in functie van k.

Ik heb altijd het meest problemen met het opstellen van die functievoorschriften voor daarvan de afgeleide te nemen. Hier zie ik het helemaal niet! Ik zie wel dat er een kostenfunctie moet komen ik dacht: kv2+100

splash
3de graad ASO - zaterdag 23 september 2006

Antwoord

Beste Splash,

Die kosten van €100 is wel per uur. Laat t de benodigde tijd zijn, uitgedrukt in uren. Aan een constante snelheid v, is t = 6000/v. De vaste kosten bij deze duur bedragen dus 100t = 600000/v zodat de kostfunctie (noem ik k, ik neem c als die constante) er zo uit ziet:

k(v) = 600000/v + cv2

Nu weer oplossen: k'(v) = 0, dat zal nog functie zijn van c.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 23 september 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics