De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Functie maken van een tabel

Ik heb een tabel gemaakt voor de snijtijden van een laserbank.
1mm-6000mm/min
2mm-4000mm/min
3mm-3200mm/min
4mm-2600mm/min
5mm-2300mm/min
6mm-1800mm/min
8mm-1400mm/min
10mm-1200mm/min
12mm-1100mm/min
15mm-830mm/min
20mm-700mm/min

Deze waardes heb ik in excel neergezet en ik heb hier een grafiek van kunnen maken. Ik wil hier echter een functie van maken zodat ik ook andere materialen kan uitrekenen.

Ik heb er twee vragen over:
- Hoe noem ik de lijn die de grafiek laat zien
- Hoe kan ik de functie bepalen

Met een duw in de goede richting ben ik waarschijnlijk al een heel eind geholpen!

Stefan
Student hbo - maandag 18 september 2006

Antwoord

Volgens http://curveexpert.webhop.net/ is dit het mooist:
Harris Model: y=1/(a+bx^c)
Coefficient Data:
a = 8.5992101e-005
b = 8.1388983e-005
c = 0.95119804
Met een beetje knutselen kom ik 'ongeveer' uit op:

q46679img1.gif

Ik heb ook de grafiek nog maar 's getekend:

q46679img2.gif

Omdat het hier toch om een benadering gaat kunnen we ook kiezen voor:
Reciprocal Model: y=1/(ax+b)
Coefficient Data:
a = 7.3439072e-005
b = 9.4371452e-005
q46679img3.gif

Deze laatste noem je een hyperbool. Lijkt me eigenlijk ook wel heel aardig...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 september 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3