De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Evenredigheidsconstante

Wat is precies de definitie van evenredigheidsconstante als je het verband hebt tussen Volt en Ampere?

Dus niet hoe je het doet maar de definitie

Jaap K
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 5 september 2006

Antwoord

Beste Jaap,

Fysicavragen horen hier eigenlijk niet thuis, of wil je gewoon weten wat evenredigheid betekent? Als twee grootheden X en Y recht evenredig zijn met elkaar, dan bestaat er een evenredigheidsconstante k zodat: X = kY.

Zo heb je ook omgekeerd evenredig, met dezelfde letters: X = k/Y.

In jouw specifieke voorbeeld, haal je de eenheden aan van de grootheden spanning (U) en stroom (I). In de fysica zijn deze recht evenredig, met als evenredigheidsconstante de weerstand (R) in Ohm: U = RI.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 september 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3