Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoek tussen vector en XY vlak

Hallo,

de vector a wordt gegeven door a(5,0,4)

Ik wou deze formule gebruiken: stel het XY vlak met Z=0 dus een vector b(1,1,0), en dan de hoek tussen deze twee vectoren berekenen met (axbx+ayby)+azbz))/Ö(ax2+ay2+az2)*Ö(bx2+by2+bz2)

Ik kom een waarde a=56,48483829 uit, maar in het boek geven ze de oplossing:

a=Bgtan[ax/Ö(ax2+ay2)

en dat geeft a=38,65980825

Waarom is mijn manier niet goed en moet het op onderstaande manier?

Alvast bedankt,
Bob

Bob
3de graad ASO - dinsdag 22 augustus 2006

Antwoord

dag Bob,

De hoek tussen een vector a en een vlak V is niet zomaar gelijk aan de hoek tussen a en een willekeurige vector die in V ligt. Het gaat om de kleinste van alle hoeken tussen a en een vector die in V ligt.
De handigste manier is om eerst een andere hoek te berekenen, namelijk de hoek tussen a en een normaalvector n van het vlak V.
Is deze hoek stomp, trek er dan 90° af; is hij scherp, trek deze hoek dan van 90° af en je hebt het antwoord.

Zie definities ruimtemeetkunde

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 22 augustus 2006
 Re: Hoek tussen vector en XY vlak 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics