De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Paradox

Geachte,

Overlaatst kwam ik het volgende tegen:

f(x) = x2 dus f'(x)= 2x

Stel echter: f(x) = x*x = x + x + ... + x + x (x keer)
dus f'(x) = 1 + 1 + ... + 1 + 1 (x keer)= x
dus 2x = x

Schuilt de fout hier bij het omzetten van het kwadraat naar x keer de som? Mij lijkt het immers dat men dan variabelen met aftelbare constanten verwart...
Zoniet, wat is dan wel de fout?

Bedankt,

Raphaël.

Raphaë
3de graad ASO - zaterdag 5 augustus 2006

Antwoord

Beste Raphaël,

Het schrijven van x2 = x*x = x + x + ... + x (en dit x keer) kan alleen indien x een natuurlijk getal is, hoe wil je namelijk "pi keer pi" als een som schrijven? Dat rechterlid bestaat dus alleen voor x in en is dus zeker niet continu, laat staan afleidbaar.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 augustus 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3