De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitrekenen van staartdelingen volgens de regels klopt soms niet?

Beste mensen van wisfaq,
ik heb een dringend klein vraagje
ik heb 3 staartdelingen die ik geheel volgens de regels uitreken maar dan kom ik iedere keer een 0 tekort
hoe kan dat?
(staartdelingen kan ik hier niet maken dus heb ik het letterlijk proberen uit te leggen hoe ik mn staartdeling precies maak).
zie:

7682/59 =
59 past 13x 768; 767 hou je 1 + 2 naar beneden is 12 over, dus zou er 13 + 12/59 uit moeten komen maar het antwoord is echter 130 + 12/59.

of neem nu 35641/99 =
99 past 36 keer in 3564; (99x36 = 3564) hou ik dus 0 over, 1 naar beneden, hou ik 1/99 als restgetal over.
dus zou er 36+1/99 uit moeten komen maar er komt 360+1/99 uit.

tot slot heb ik 92183/83;
83 past 111x in 92183; (8x111 = 9213); dus 9218-9213= hou ik 5, en 3 naar beneden is 53 over dus zou er 111+(53/83) uit moeten komen maar er komt 1110+(53/83) uit.

zou iemand mij kunnen vertellen wat ik fout doe of over het hoofd zie? alvast heel erg bedankt.

marja
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 juni 2006

Antwoord

Komt dit je bekend voor?

q45991img1.gif

Op een gegeven moment kom je hier op uit:

q45991img2.gif

Dat gaat dan nul keer en haal je een nieuwe 0 aan...

q45991img3.gif

En dan kan je weer verder met:

q45991img4.gif

..en daarna nog een keer...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 19 juni 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3