De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Neg-exponentieel en steekproef

De levensduur van een lamp is negatief-exponentieel verdeeld met een verwachtingswaarde van 50 uur. Men neemt een steekproef van 36 exemplaren.
a) Bereken de kans dat een lamp meer dan 60 uur licht zal geven.
Deze vraag is niet moeilijk:
P(T60)=e^-(60/50)=0,3012

Maar de volgende vraag gaat over 36 lampen. Hoe moet dit gecombineerd worden?
of blijft het antwoord hetzelfde? (36*60/36*50)
b) Bereken de kans dat de 36 lampen gemiddeld meer dan 60 uur licht zullen geven.

Leo
Student hbo - vrijdag 2 juni 2006

Antwoord

Je bent met andere woorden geinteresseerd in

P[X1+X2+...+X36 $>$ 36·60]

Wel, de kansvariabele Y=X1+X2+...+X36 volgt een Erlang-verdeling. Meer info op http://en.wikipedia.org/wiki/Erlangdistribution

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 3 juni 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3