|
|
\require{AMSmath}
Parameter functies
In een parameterkromme met de formule X1 = cos(2p/60*t) y1 = sin(4p/60*t) is de snelheid na 1/8ste te berekenen volgend de forumle v(t) = Ö( (2p/60 * sin (2p/60*t))2 + (4p/60*cos(4p/60 *t))2) toch? Hoe is het dan mogelijk de zijwaartse snelheid uit te rekenen op een bepaald punt omdat je hierbij alleen de voorwaartse snelheid hebt?
Milan
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 25 mei 2006
Antwoord
De formule v(t) die jij hebt gegeven is die van de baansnelheid. Dat is de snelheid die je als het ware op je kilometerteller ziet staan als je met die formule over de baan rijdt. Deze formule is opgebouwd uit de snelheid in de x-richting en de snelheid in de y-richting, die via de Stelling van Pythagoras aan elkaar geplakt zijn. Ik kan me niet precies voorstellen wat er met zijwaartse snelheid wordt bedoeld. Als het bijvoorbeeld de snelheid in de x-richting is (omdat de x-as van links naar rechts en dus 'zijwaarts' loopt), lijkt het me niet zo moeilijk om daarvan de snelheidsformule op te stellen. Succes.
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 1 juni 2006
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|