|
|
\require{AMSmath}
Bewijs omtrent de Bgtan functie
Hallo, ik ben bezig aan mijn laatste opdracht van mijn eindwerk en die gaat als volgt: geg.: Bgtan(x) = a - Bgtan(1/x) met a Î en x 0 gevraagd: is dit eerst te bewijzen maar dat is mij al gelukt via afgeleiden maar dan moet ik ook a berekenen. Maar doordat mijn bewijs via afgeleiden is valt die weg dus weet ik niet hoe ik a hier moet uithalen. Via mijn rekenmachine weet ik dat a gelijk moet zijn aan 90° maar hoe men er manueel aan geraakt is voor mij een raadsel, alvast bedankt voor een eventuele tip, Steven.
steven
3de graad ASO - zaterdag 13 mei 2006
Antwoord
Hallo, Je hebt dus al kunnen bewijzen dat er een a bestaat, zodat voor elke positieve x geldt Bgtan(x) = a - Bgtan(1/x). Dus dan kan je een willekeurige x nemen, die invullen in de gelijkheid en daar a uithalen. Dus exact zoals je het met je rekenmachine hebt gedaan... Wil je het zonder rekenmachine doen dan kan dat ook, alleen moet je dan een waarde voor x kiezen waarvoor je zowel Bgtan(x) als Bgtan(1/x) kent. Wat dacht je van x=1? Of zelfs x=Ö3 of x=1/Ö3 moeten nog wel lukken, je hebt de keuze. Groeten,
Christophe
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 13 mei 2006
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|