Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Grafiekenen vergelijkingen

HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ
de volgende opgave snapte ik niet want ik begrijp niet hoe ik de parameter kan vinden. En hoe de discriminant werkt.
Met coordinaten berekenen heb ik het ook moeilijk.

Gegeven zijn de functie: f[x]=x^2+2 en de familie van de functies: Gp[x]=px-7

A. Alle lijnen dei bij de familie van functies horen gaan door één punt, welke coordinaten heeft dat punt?

B. Schrijf de discriminant op van de vergelijking:
f[x]=Gp[x]

C. Los op voor welke waarde van P de discriminant 0 is.

D. Welke betekenis heeft het feit dat de discriminant 0 is voor de grafieken van F en Gp?

heellpp asjjeblieft want ik heb morgen een proefwerk heirover en ik moet ook nog mn aardrijkskunde so gaan leren. Das egt moeilijk over verstedelijking enzooo...echt heel veel -__-" mja DoeeG xxxx cYa

lola
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 11 mei 2006

Antwoord

Beste Lola,

Voor de lijnen y = px-7 verandert steeds de richtingscoëfficiënt. Voor welke x-waarde verdwijnt de p uit de vergelijking? Wat is dan de bijbehorende y-waarde? Dit is je vast punt waar alle lijnen doorgaan.

Voor de discriminant, stel de functievoorschriften aan elkaar gelijk en breng alles naar één lid (naar 0 herleiden dus). Groepeer dan in machten van x en bepaal de coëfficiënt van x2 (dit is a), van x (dit is b) en de constante (dit is c). Hier zal de parameter p nog in voorkomen, maar dat is niet erg. De discriminant is dan gewoon D = b2-4ac.

Als dit gelukt is kan je D gelijkstellen aan 0 en die vergelijking oplossen naar P. Enig idee wat dit betekent? Plot beide functies eens met die waarde voor p en kijk wat je ziet.

Probeer nu even verder en als het niet helemaal lukt laat je maar zien tot waar je geraakt.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 11 mei 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics