De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Kettingregel

 Dit is een reactie op vraag 44882 
Hallo Tom,
Je zou ook de productregel kuuene toepassen door te schrijven:
f(x)= x(x2+x+1)^-1/2
f'(x)=1.(x2+x+1)^-1/2+ x((-1/2(x2+x+1)^-3/2)(2x+1)
e n dat verder dr afgeleide funktie op wortelvorm zetten.
f'(x)= 1/Ö(x2+x+1)-(1/2(2x+1))(1/Ö(x2^+x+1)^3
Klopt dit zo?
Groeten,
Rik

Rik Le
Ouder - donderdag 13 april 2006

Antwoord

Beste Rik,

Je kan op een breuk steeds de productregel toepassen door de noemer als factor te schrijven met een toegevoegd min-teken in de exponent. Je eerste uitdrukking voor de afgeleide klopt ook, afgezien van wat haakjes, maar bij het herschrijven ontbreekt er een factor x in de tweede term.

Je kan het geheel overigens nog vereenvoudigen tot:

f'(x) = (x+2)/(2Ö(x2+x+1)3)

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 april 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3