De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijkingen van de raaklijnen

Hallo, ik zit met een vraagje. Ik heb de oplossingen van men vraag maar vraag me niet hoe ik er aan kom. Hopelijk kunnen jullie me helpen:

Bepaal de vergelijkingen van de raaklijnen in de snijpunten met de 2 coordinaatassen voor de grafiek van de functie die x afbeeldt op (x-1)(x-2)(x-3)

Mijn oplossing: Snijpunt x-as: y=0 : x=1, x=2, x=3
y-as: x=0 : y=-6

vgl1:
f'(1)=2
y=0= 2(x-1)
y=2x-2

vgl2:
f'(2)=-1
y-0= -1(x-2)

de andere 2vgl zijn dan ook nog y= 2x-6 en y= 11x-6

Ik weet niet hoe hoe ik eigenlijk aan die oefening moet beginnen.

Dank bij voorbaat

Martij
Iets anders - zondag 26 maart 2006

Antwoord

Beste Martijn,

Er is gevraagd de raaklijnen aan de functie f(x) te bepalen in de punten waar f(x) de x-as of de y-as snijdt. Je begint dus met het bepalen van de snijpunten met deze assen, per snijpunt moet je dan de raaklijn bepalen.

De vergelijking van de raaklijn door het punt P(x0,y0) en met richtingscoëfficiënt m wordt gegeven door:

y-y0 = m(x-x0)

Voor meer details daarover kan je hier eens kijken: Berekenen van vergelijking raaklijn.

Probeer je even verder?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 26 maart 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics