De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cijfers en letters combineren

Hallo,

Ik heb nog een vraag, hoe los ik deze vraag op (zónder grafische rekenmachine):

Willem heeft elke letter uit het alfabet een cijfer gegeven. PQR betekent dan bijvoorbeeld 456 en PQRS 4569. De letter P stelt dus een 4 voor, de letter Q een 5, enz.
Hij neemt de eerste tien letters van het alfabet (ABCDEFGHIJ)en geeft deze allemaal een verschillend cijfer. Vervolgens stelt hij de volgende vraag:

"Als 4 x ABCDE=EDCBA, welke cijfers heb ik dan aan ABCDE gegeven?"

Alvast bedankt

Nicole
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 maart 2006

Antwoord

Dat is een kwestie van lekker puzzelen!
ABCDE
4 x
-----
EDCBA
Om je een beetje een begin te geven: die A (links boven) kan alleen een 1 of een 2 zijn. Enig idee waarom? Neem eens aan dat A=1, in dat geval moet 4xE eindigen op een 1. Dat wordt lastig.. dus... A=2. Dan moet E=8 zijn (denk ik) enz. enz. enz. Succes!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 16 maart 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3