De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verloop funktie

Hallo Wisfaq,
Ik ondervind wat problemen en zie het niet zitten met dit probleem.
Het verloop onderzoeken van :
Een lijnstuk met lengte a wordt door een punt A verdeeld in 2 delen.Op elk van deze lijnstukken beschrijft men halve cirkels langs de andere kant van de middellijn gelegen als de gegeven halve cirkel.Onderzoek het verloop van de oppervlakte gelegen tussen de drie cirkelomtrekken.
Graag toch enkele goede tips aub?
Vriendelijke groeten,

lemmen
Ouder - woensdag 22 februari 2006

Antwoord

Ik veronderstel dat de gegeven halve cirkel het volledige lijnstuk als middellijn heeft.
Stel de lengte van de middellijn van een van de twee veranderlijke halve cirkels gelijk aan x. De andere middellijn heeft dan een lengte a-x.
De som van de oppervlakten van de drie halve cirkels is dan :
1/2.1/4.p[x2 + (a-x)2 + a2] =
p/8.(2x2 - 2ax + 2a2) =
p/4.(x2-ax+a2)

De afgeleide p/4(2x-a) = 0 voor x = a/2; hier is de som van de oppervlaktes minimaal.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 23 februari 2006
 Re: Verloop funktie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3