De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Derdegraads vergelijking

Hallo,

Ik moet de volgende vergelijking ontbinden in factoren:

x3 + 5x2 - 12x -4

Ik gebruik hiervoor de theorie van horner.
Om het nulpunt te lokaliseren neem ik de delers van de constante term. Dit zijn: -4, 4, -2, 2, 1, -1

x=2 komt er dan uit als nulpunt. Bij deze vergelijking moet je dus a=2 invullen in de tabel van horner.

Maar nu een andere vergelijking:
Bv. x3 -7x - 6

Dan zijn de delers: 1, -1, 2, -2, 3, -3, 6, -6
Nu komt x=-3 eruit als nulpunt, maar je moet a=3 invullen in de tabel van horner.

Mijn vraag is nu, waarom is bij de eerste vergelijking x=a=2 en bij de tweedevergelijking x=-3 en a=3? Ofterwijl wat zijn de regels hiervoor?

Alvast bedankt.

Jeffre
Student hbo - dinsdag 7 februari 2006

Antwoord

x=-3 is geen nulpunt van de tweede veelterm!
Ga maar na: (-3)3-7·-3-6=-27+21-6¹0
x=3 echter wel....
33-7·3-6=0
Dus geen probleem dan...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 februari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3