De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vlaamse Wiskunde Olympiade 1996-1997 - probleem 30

REDWAN
Overige TSO-BSO - woensdag 18 januari 2006

Antwoord

Hallo Redwan

Leg deze figuur in een assenstelsel met
co(a)=(0,0)
co(b)=(0,1) en
co(n)=(10,0)
Dan
co(d)=(11,0)
co(m)=(1,1)
co(c)=(11,1)

Stel dan de vergelijking op van
de rechte ac (je vindt : acÛy=1/11.x)
de rechte bn (je vindt : bnÛy=-1/10.x + 1)
de rechte dm (je vindt : dmÛy=-1/10.x + 11/10)

Bereken nu de coördinaat van e als snijpunt van ac en bn
en de coördinaat van f als snijpunt van ac en dm
Je vindt co(e)=(110/21,10/21) en co(f)=(121/21,11/21)

Bepaal |ef| (= Ö122/21)
en |ac| (=Ö122)

Dus |ef| = |ac|/21

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 18 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3