|
|
\require{AMSmath}
Bewijs meetkundige plaats
Hallo, Ik heb een driehoek ABC met omgeschreven cirkel. Het hoogtepunt van de cirkel noem ik H. Ik weet dat hoek ACB constant is, wanneer punt C wordt verschoven over de cirkel. Hoe bewijs ik nu dat de meetkundige plaats van H eveneens een cirkel is? Vriendelijke groet, Martijn P.s. Als Cabri wordt gebruikt in het antwoord, hoe kan ik de figuren bekijken?
Martij
Student hbo - woensdag 11 januari 2006
Antwoord
Je kunt eerst bewijzen dat ÐAHB+ÐACB=180° zie:Bewijzen van een meetkundige plaats. Teken nu de omgeschreven cirkel van driehoek ABC. C ligt op deze cirkel De truc van het verdere bewijs is nu dat je de hele figuur, driehoek ABC, punt H en de omgeschreven cirkel van driehoek ABC spiegelt in AB. Noem het spiegelbeeld van H H'. Nu geldt ÐAH'B=ÐAHB. (tengevolge van de spiegeling) Maar omdat ÐAHB+ÐACB=180° geldt ook ÐAH'B+ÐACB=180° Dus vierhoek AH'BC is een koordenvierhoek. Dus H' ligt op de omgeschreven cirkel van driehoek ABC. Maar dan ligt H op het spiegelbeeld van deze cirkel.
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 januari 2006
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|