De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Logatismische functie translatie

 Dit is een reactie op vraag 42738 
Dank je voor je duidelijke uitleg!

Wat ik nu doe: 3 + 2log(4x+2)

Het probleem is, hoe krijg ik die 4 voor de x nu weggewerkt?

Nogmaals, bedankt!

Bert V
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 7 januari 2006

Antwoord

Beste Bert,

Voor één ding moet je nog opletten, het is x die je moet vervangen door (x-a), dus hier (x+2). Die haakjes zijn wel belangrijk, want nu wordt het dus 4(x+2) en niet 4x+2, snap je het verschil? Je hebt de tekens wel goed, dus dat heb je begrepen

We weten nu dus dat onze verschoven functie er zo uit ziet: y = 3 + 2log(4(x+2)) maar we willen het in de vorm y = a + 2log(x+b).

Denk aan deze rekenregel van logaritmen: log(ab) = log(a) + log(b) en pas dat toe op die factor 4 die nu nog netjes buiten de (x+2) staat! Bovendien is onze log hier in basis 2, dus dat kan je dan mooi vereenvoudigen...

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 7 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3