De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raaklijn aan functie door bepaalde y

Hallo,

Je hebt een functie: f(x)=2x2-2x+2
Ik wil nu de raaklijn aan deze functie berekenen door het punt y=-1
f'(x)=4x-2
Raaklijn = ax-1
Maar hoe bereken ik de waarde van a?

(Raaklijn door de oorsprong vinden lukt wel met f'(x)=f(x) op te lossen, x en y invullen in y=ax)

Bart
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 december 2005

Antwoord

y=-1 is een beeldwaarde. Je moet eerst kijken met welke x-waarde dat overeenkomt.
Dus je moet eerst oplossen:
f(x)=-1=2x2-2x+2
dat geeft je een x-waarde van het punt(x,y) op je kromme, waarin je de raaklijn wilt berekenen. De rico van die raaklijn is f'(x) genomen in die bepaalde x-waarde die je net uitgerekend hebt... Kan je verder? of maak ik het alleen maar ingewikkelder?


Succes,



koen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 december 2005
 Re: Raaklijn aan functie door bepaalde y 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3