De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Translatie

4x2-8x+9y2+36y+4=0
welke translatie moet je doorvoeren zodat in de nieuwe vgl de coeff van x' en y' 0 zijn

opl
x=x'+1
y=y'-2

ik weet dat je in omgekeerde richting moet denken maar ik kom er gewoon niet

dank bij voorbaat

dominique

domini
Student universiteit België - donderdag 22 december 2005

Antwoord

Zonder omgekeerd te denken: probeer x=x'+a
Dan verandert 4x2 in 4(x'+a)2 = 4x'+8ax'+ nog iets dat niet interessant is
En -8x verandert in -8x'+ nog iets dat niet interessant is.
Wil die coefficiënt van x' nu 0 worden dan moet 8a-8=0 dus a=1. That's it...
Die andere nu ff zelf proberen..... zal toch hopelijk wel lukken ..... nietwaar?

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 22 december 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3